¿Com funcionen els controladors?

Llavors … què són els controladors (drivers) i per a què es requereixen? Faré tot el possible per explicar-ho de la manera més simple possible donant exemples i sense aprofundir massa en termes especials.

Els controladors són mediadors entre el sistema operatiu, Windows, per exemple, i els dispositius al teu ordinador, com la targeta de so, per exemple.

L’ordinador consta d’una gran quantitat de dispositius, i perquè el sistema operatiu comprengui com interactuar amb tots aquests dispositius els desenvolupadors d’ordinadors componen programes especials anomenats comunament controladors, també anomenem ‘drivers’.

Aquests controladors (programes) expliquen el sistema operatiu quines propietats té cada dispositiu específic i com es pot utilitzar. A el mateix temps, a causa dels controladors, el sistema operatiu té la possibilitat d’administrar aquest dispositiu. Per exemple, el controlador de la impressora explica la impressora de quina manera ha d’imprimir o escanejar un document, però també és l’encarregat de modificar els valors predeterminats com ara impressió de doble cara, qualitat, etc …

cable-conectandose-a-una-tarjeta-de-red

En altres paraules, un controlador és un programa que és un intèrpret entre el sistema operatiu i un dispositiu específic.

¿Com saber que controladors estan instal·lats al sistema?

La informació sobre els controladors estan instal·lats al sistema operatiu es troba en la secció titulada ‘Administrador de dispositius’. En general, és el mateix lloc on es demostra un estat d’error quan s’instal·la un controlador inadequat o quan el sistema no reconeix un dispositiu.

¿On aconseguir els controladors que necessito?

El primer lloc on buscar els controladors que necessites és a la pàgina oficial de el dispositiu que necessitem. Si per exemple tenim una placa base de la marca ASUS l’ideal seria treure els drivers de la pàgina oficial d’ASUS. Des d’allà buscar Suport o Programari, ingressar el model de la nostra placa i descarregar el controlador que correspongui al nostre sistema operatiu.

La segona millor opció per buscar els controladors que necessitem per als nostres dispositius és DriverGuide.com

DriverGuide.com

DriverGuide.com un web en la qual podem trobar la major quantitat de controladors a la base de dades i descarregar-los de manera gratuïta. Aquest web té avantatges i desavantatges que hem extret d’una anàlisi publicat a www.aboutespanol.com

que-son-los-drivers-o-controladores

Avantatges: Potser és el lloc que té més controladors disponibles de tot Internet. S’actualitza amb bastant freqüència i és el lloc més probable on trobar drivers que no estiguin en cap altre lloc. Inclosos els llocs oficials.

Inconvenients: Les descàrregues has de fer-la mitjançant un instal·lador perquè siguin gratis (el DriverGuide ‘s Installer). Inclou bastant publicitat, és difícil distingir els resultats d’enllaços publicitaris. Li caldria poder delimitar la recerca per la versió de Windows. L’ús gratis de el lloc té diverses limitacions. Per exemple accés a un nombre menor de drivers que pots localitzar o aconseguir entre tots els disponibles de veritat.

Com utilitzar-lo: Permet buscar controladors posant el fabricant i model de el dispositiu / component en el camp de cerca (per exemple hp deskjet ink advantage 2645). Una altra opció és prémer la pestanya Browse de dalt. Dóna accés a una recerca per categories de dispositius / components. Hauràs de triar la categoria (printers, displays, àudio drivers, graphics controladors, etc.). Després d’indicar el fabricant i després el model.

Els resultats surten a la dreta (si n’hi ha). Potser surtin diversos. Comprova en les seves descripcions la versió de Windows per la qual és cada driver. Els que posin “x64” al costat de la versió de Windows que sigui són els apropiats per a aquest Windows de 64 bits. Si només posa el Windows (per exemple “Win 7”) vol dir que el driver és per a la versió de 32 bits.

Per a casos difícils DriverGuide inclou un fòrum on poder sol·licitar un driver concret o preguntar on aconseguir-ho. A fòrum s’accedeix mitjançant la solapa Fòrums de dalt. No cal registrar-se per buscar en el fòrum i llegir molts dels seus missatges. Però hi ha certes limitacions d’ús quan no estàs registrat. I has de registrar-vos per escriure tu missatges al fòrum.

Re-editat a l’Abril de 2021

Web alternativa per descarrega de controladors (drivers): https://www.nodevice.es/drivers

¿No pots instal·lar els controladors que necessita el dispositiu o els que tens no funcionen bé?

buscar-drivers-controladoresNo tens temps per perdre amb aquests menesters o has trobat un problema que no et permet completar la instal·lació seguint les instruccions … Cap problema. Nosaltres som experts en solucions informàtiques inclòs instal·lació de controladors. Si necessites ajuda contacta amb l’informàtic trucant al  677.25.70.46 i si prefereixes una visita a domicili consulta el llistat de poblacions on ens desplacem i sol·liciti una visita de l’tècnic amb el nostre formulari de contacte o via telefònica.

En els equips destinats al Gaming (equips per jocs) és molt important que els drivers estiguin actualitzats, sobretot els de la targeta gràfica i la de so.

Publicaciones relacionadas anterior y posterior

Ves al contingut