Esta entrada es para concienciar a los usuarios de la importancia de tener una fuente de alimentación de calidad y en buen estado en todo momento. Los resultados que mostraremos con la prueba realizada se especificará al detalle en esta publicación.

Concepte i objectiu de la prova

Primer vaig a explicar el concepte pel qual crec que tothom entendrà per què és tan important la font d’alimentació d’un equip. De vegades ens trobem amb dispositius mòbils iguals amb rendiments lleugerament diferents. Fins i tot amb una cosa tan antic com una llanterna o un llum varia en potència d’uns a altres fins i tot utilitzant exactament els mateixos models. Llavors …

Per què passa això? La resposta és senzilla, tots aquests dispositius s’alimenten d’alguna manera, amb piles, bateries, dinamos … llavors quan una llanterna (per molt bona i molt potent que sigui) té piles gastades fa menys llum o cap. Això passa amb tot. Si un component rep menys energia de la necessària, per poca que sigui el rendiment d’aquest component es veu afectat.

Exemples

En Overcloking es sol pujar el voltatge que reben certs components de l’equip per augmentar el seu rendiment a costa d’un augment en temperatura que de no solucionar repercutiria en una vida més curta, per això se sol millorar la ventilació quan es pretén fer aquest tipus de coses . Una font d’alimentació que no ofereix el rendiment òptim és just el contrari, perd prestacions encara que generi menys temperatura.

Equip de proves

logo-intel-pentium-procesorPer al nostre equip de proves no hem triat un equip amb tecnologia actual, triem un Intel Core Duo E5200 de 2 nuclis a 2.5Ghz sobre una placa P5SD2-VM ASUS amb 4Gb de RAM a 533Mhz CL4 (single channel) y 2 discs SATA de 160Gb en RAID0 que suma 320Gb. A més vam provar diverses targetes gràfiques per mesurar l’impacte de l’rendiment a l’canviar una font per una altra.

Tests i proves realitzades

p5sd2-vm-asus

Hem realitzat tests de rendiment en diversos components però per mostrar aquí utilitzarem resultats obtinguts de l’aplicació WEI que analitza el rendiment dins d’un sistema Windows de forma nativa i l’aplicació Aida64 per mesurar la velocitat dels discos.

En el primer test amb una font d’alimentació 80Plus bronze nova vam obtenir 250Mb / s de lectura a el principi de el disc. No oblidem que estem treballant amb un RAID0 stripe que multiplica per 2 la velocitat dels discs a l’hora de llegir i escriure, amb discos majors se sol aconseguir més velocitat però per a les nostres proves no importava molt el maximitzar el rendiment sinó mesurar l’impacte a l’ canviar una font per una altra.

Resultats

Els resultats de l’rendiment de el sistema sota Windows 10 pro amb una font d’alimentació 80Plus bronze de 400W van ser …

 • Processador: 7.9
 • Memòria: 5.5 – 3911Mb/s
 • Gràfica GeForce 9300GS: 3.8
 • Lectura RAID: 254Mb/s
 • Processador: 7.9
 • Memòria: 5.5 – 3911Mb/s
 • Gràfica GeForce 620GT: 6.1
 • Lectura RAID:  254Mb/s

Ara la taula de resultats amb una font d’alimentació de segona mà de 500W amb 36000 hores de funcionament …

 • Procesador 7.8
 • Memória: 5.5 – 3633Mb/s
 • Gráfica GeForce 9300GS: 3.7
 • Lectura Disco: 184Mb/s
 • Procesador: 7.8
 • Memória: 5.5 – 3621Mb/s
 • Gráfica GeForce 620GT: 5.9
 • Lectura Disco:  180Mb/s

Conclusions

Com es pot comprovar el rendiment amb una font nova 80Plus de 400W el rendiment és més gran i estable, en canvi quan fem servir una font que s’acosta a la fi de la seva vida tot i ser de 500W obtenim, no només resultats inferiors sinó que a més són inestables posat que la lectura del disc i de la memòria disminueix encara més quan s’utilitza una targeta gràfica amb més consum. L’explicació és fàcil, el consum mínim que la font vella ha d’oferir a la gràfica fa que el disc i la memòria no obtinguin un flux estable i com a conseqüència el rendiment baixa.

Molts no donen importància a la font d’alimentació quan munten un ordinador i moltes vegades m’han demanat processadors, plaques base o targetes gràfiques de gamma alta per a després utilitzar una font d’alimentació de 25 o 40 €, estic d’acord en què una font de 40 € podria alimentar perfectament un equip de prestacions mitjanes o altes però aquest equip possiblement no ofereixi el rendiment que podria oferir si rebés la quantitat d’energia necessària i estable.

Publicaciones relacionadas anterior y posterior

Skip to content