Ens hem trobat en massa ocasions amb equips que semblen no donar el rendiment desitjat o esperat, especialment els Routers de les companyies telefòniques (són una porqueria), però obviant aquest detall i confiant que l’equip de connexió a la xarxa funciona bé …

Per què el Router no arriba a la velocitat que estem pagant?

La resposta a aquesta pregunta pot tenir moltes respostes vàlides però nosaltres ens hem centrat en 3 suposant que l’equip no està avariat.

  1. El cablejat utilitzat no té la categoria suficient o el router subministrat és inferior al contractat.
  2. S’utilitza wifi i la targeta de xarxa utilitzada per a la connexió és senzilla, mai arribarà a les velocitats màximes i la distància i obstacles afecten moltíssim a la qualitat de l’enllaç.
  3. El canal de l’router fa interferències amb altres equips electrònics de la casa com microones, neveres, telèfons mòbils, etc …

Nosaltres ens centrarem en el punt 3 ja que si estàs llegint aquesta entrada vol dir que el teu problema és de connexió sense fils i que ja s’ha comprovat que tant el router com la wifi superen la velocitat de navegació contractada.

Si tant el router com la targeta de xarxa són adequats llavors passarem a la configuració d’un canal òptim per evitar interferències en la mesura del possible.

Com canviar el canal de l’router per millorar el rendiment en velocitat de pujada i baixada?

Tots els routers, tant de fibra com d’ADSL posseeixen una adreça ip física per connectar al seu firmware i configurar les seves opcions. En li fons un router és un petit ordinador (amb poca memòria això si) i amb un programa que el fa funcionar. El que farem és escriure en un navegador web l’adreça ip perquè ens demani un usuari i una clau d’accés.

En general la direcció ip és 192.168.1.1 o bé 192.168.1.0

El tema de l’usuari i la clau és mes complex perquè cada fabricant posa un usuari i una clau per omissió que haurem de buscar o haver canviat prèviament per poder accedir a les opcions de configuració.

Si disposem d’aquestes dades el següent pas seria buscar a la configuració (si hi ha opció de marcar configuració avançada millor) la secció WIFI i buscar una opció que es diu “Canal” o “Channel”. Modificant aquest valor i salvant la configuració ja estaria tot però … Com sabem que la cadena és millor?

Què canal és millor per evitar el màxim les interferències?

Hi ha programes que s’encarreguen de mesurar les freqüències que detecta el wifi de l’equip i suggerir un canal adequat però també podem fer-ho sense això. Per sort els rangs de freqüències wifi a connexions de 2.4Ghz van de l’1 a l’14 però a Espanya només s’utilitzen els canals de l’1 a l’11 amb el que no ens podem equivocar moltes vegades. El que farem és un procés d’eliminació. Posem el canal 1, salvem i fem un test de velocitat. Apuntem els resultats i fem el mateix amb la resta de canals. Quan comparem els resultats trobarem el canal que menys interferències causa, llavors aquest canal serà el millor .

Un parell de detalls més?

Ok! Potser un dia facis aquestes proves i et donin molt bon resultat molts canals a la una de la matinada i no obstant això a l’mig dia notis que la velocitat ha caigut. Això ho causa el major nombre d’electrodomèstics que solen estar funcionant a aquestes hores, batedores, microones, frega-plats …

Recomanem fer les proves a les hores que es produeixin les majors interferències, si aconseguim un bon rendiment en una cadena a una hora de molta activitat ens assegurarem una velocitat encara millor quan aquestes freqüències no interfereixin els nostres dades.

Casos reals …

Un Router de fibra amb 600MB contractats connectat a un portàtil amb WIFI a la xarxa 2.4Ghz que arriba a un màxim teòric de 300Mbps.

Configura bé el canal del Router per millorar el rendiment

El test con un canal inadecuado ofreció resultados de:

  • Canal: 6
  • Descàrrega: 22Mbps
  • Pujada: 12Mbps

Después de probar varios canales elegirnos el que mejor resultados nos dio:

  • Canal: 2
  • Descàrrega: 155Mbps
  • Pujada: 98Mpbs

En un altre equip amb fibra de 50Mb en un Router que només disposava de conesíon B/G i que arribava a un màxim de 65Mbps es va passar de ‘7Mbps a 42Mbps amb només canviar el canal de comunicació! No s’ha de subestimar les interferències … 

Publicaciones relacionadas anterior y posterior

Skip to content