Anteriorment hem estat parlant de la importància dels fils de procés a les CPU d’Intel i AMD a “Més Núcleos, Millor Rendiment: La Clau per a les Aplicacions Modernes“. En aquesta ocasió veurem una comparativa entre un processador AMD del 2012 amb 8 nuclis (i 8 fils) i un Intel del 2017 amb 4 nuclis (i 4 fils).

Estem parlant dels processadors AMD FX 8350 i l’INTEL I5 7400. Extreurem les dades de UserBenchmark (que fa una mitjana de les comparatives de molts usuaris) i explicarem com podem saber quin és més ràpid en cada moment.

Com podem veure, a l’esquerra està el I5-7400, a la dreta el FX-8350 i sota el preu recomanat de venda podem veure els nuclis, els fils l’any i més avall…

Effective Speed: Veiem que a la columna de l’esquerra hi ha un 5%. Això significa que el 7400 és un 5% més ràpid que l’AMD? No, ni molt menys. Això és només una mitjana i si continuéssim baixant en aquesta pàgina trobaríem el següent–

La imatge anterior mostra dues columnes i diverses files. Ara les analitzarem, però si som enginyosos veurem que l’Intel supera l’AMD quan s’utilitzen aplicacions de 1, 2 i 4 fils, però és inferior amb aplicacions que es beneficien de múltiples fils.

 1. Rendiment d’un sol nucli (1-Core):
  • L’i5 (Intel) té una puntuació més alta de 92,1 punts en comparació amb el FX (AMD) que té 64,3 punts. Això indica que l’i5 és molt més eficient en tasques d’un sol nucli, com alguns jocs (molt antics o indie) i aplicacions (senzilles) com el correu, explorador web o una calculadora.
 2. Rendiment de dos nuclis (2-Core):
  • L’i5 (Intel) també té una puntuació més alta de 180 punts en comparació amb el FX (AMD) que té 122 punts en aquest aspecte. Això indica una major eficiència de l’i5 en tasques que utilitzen dos nuclis simultàniament, com a aplicacions i jocs antics.
 3. Rendiment de quatre nuclis (4-Core):
  • L’i5 (Intel) també té una puntuació més alta de 284 punts en comparació amb el FX (AMD) que té 221 punts en el rendiment de quatre nuclis. Això indica una major eficiència de l’i5 en tasques que utilitzen quatre nuclis (alguns jocs actuals ia partir del 2005 (a partir del 2015 ja es van començar a desenvolupar jocs que aprofitaven més de 4 fils)
 4. Rendiment de vuit nuclis (8-Core):
  • Inicialment, el FX (AMD) té una puntuació més alta de 341 punts en comparació de l’i5 (INTEL) que té 303 punts en el rendiment de vuit nuclis. Això indica una eficiència més gran de l’FX d’AMD en tasques que utilitzen vuit nuclis o més (com aplicacions i jocs desenvolupats a partir del 2015).

Nota: A partir d’aproximadament mitjans de la dècada de 2010, es van començar a programar i optimitzar jocs per utilitzar més de 4 nuclis de processador de manera més significativa. Amb l’avenç de la tecnologia i la disponibilitat de processadors amb més nuclis, els desenvolupadors han estat adaptant els seus jocs per aprofitar aquests recursos addicionals i millorar-ne el rendiment en sistemes amb múltiples nuclis. Aquest avenç ha permès una millor distribució de la càrrega de treball i una optimització més efectiva per oferir una experiència de joc més fluida i millorada.

Conclusió

En conclusió, aquestes dades reafirmen que l’i5 (Intel) té un rendiment superior en tasques que no aprofiten múltiples nuclis, mentre que el FX (AMD) mostra un rendiment millorat en tasques que fan ús de més nuclis, especialment a mesura que augmenta el nombre de nuclis.

Exemples

Si, per exemple, volem jugar a un joc com Far Cry 3 que utilitza 4 fils, és possible que l’i5 processi més FPS (fotogrames per segon) que l’AMD, però si al contrari juguéssim a Horizon Zero Dawn que funciona millor com més nuclis té l’AMD, aconseguiríem més FPS i estabilitat al mateix temps que permet executar altres aplicacions.

Un processador amb 8 nuclis que té una puntuació de 341 punts és més ràpid que un amb 4 nuclis que només arriben als 303 punts quan es tracta d’aplicacions modernes o jocs actuals que no es limiten a un nombre limitat de fils.

Reflexions personals

Molts benchmarks i tests atorguen molta importància a la potència d’un o dos nuclis, però seiem sincers. Per obrir la calculadora no necessitem un i9 amb una potència d’un sol nucli brutal. Ens n’hi val amb un sol fil a 166Mhz. Sota el meu punt de vista… A no ser que li vulguis treure 200 fotogrames per segon a un joc modern, aquests se’n beneficien més d’un processador amb 16 fils a 3000Mhz que de 4 a 4000 o 5000Mhz. Cap joc actual que es preu es limitarà a un nombre tan limitat de fils.

Altres consideracions

Podria donar-se el cas que un processador de 4 nuclis i 4 fils obtingués una puntuació superior als 341 que obté l’AMD FX-8350 i, en aquest cas, superaria un processador de 4 fils a un processador de 8; Però en aquest cas concret, un processador del 2012 és més ràpid que un del 2017 per molt i5 que sigui.

Enllaços a comparatives

Enllaç a la comparativa: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7400-vs-AMD-FX-8350/3886vs1489

Enllaç a una comparativa en la que un 4 fils si supera a un 8 núclis “Intel I5-7600K (4) vs AMD FX-8350 (8)”

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7600K-vs-AMD-FX-8350/3885vs1489

Publicaciones relacionadas anterior y posterior

Skip to content