Restar, per poder sumar …
Aquest és un article relacionat amb l’anterior publicació “Tot el que no suma, resta”
En la publicació anterior parlàvem de pensar detingudament en fer les coses ben fetes, primer tots els aspectes imprescindibles i després posar especial atenció en tot allò que encara que no és imprescindible si és recomanable.
¿Què volem dir amb això de restar per sumar?
Es podria aplicar a multitud de situacions però en aquest lloc parlem de SEO, volem fer una guia per millorar el posicionament web i de vegades cal restar en algunes coses per poder sumar en altres.
Volem millorar en posicionament i en aquest cas ho farem millorant la velocitat de càrrega de la web, reduint codi de la pàgina web i eliminant peticions a scripts de servidors externs que encara que siguin ràpids augmenten el temps de resposta i la càrrega del nostre web .
Com? Traient coses innecessàries (restem) web carregarà més de pressa (sumem) perquè tindrà menys codi per carregar i haurà de fer menys peticions al servidor ja que no necessitarà accedir al web de google-analytics.com per carregar els scripts necessaris, a més el codi del web es veurà reduït i millorarà la proporció Text – codi del lloc web.
¿Què és la proporció de Text – Codi?
El “codi” és tot el que té una pàgina web que l’usuari no pot veure perquè és contingut no visible (funcions, variables, estils, tags …) i el “text” és tot el contingut escrit que l’usuari pot veure a la pàgina web. Si el percentatge de text que l’usuari pot veure és d’un 14% o superior estem en el bon camí. Podem millorar això afegint més text però tampoc es tracta d’escriure parrafades per escriure i omplir text a mansalva, no tot s’acaba en sumar i sumar, també podem treure (restar) codi perquè la proporció augmenti. Podem augmentar el percentatge és reduint codi, llevant scripts com el de Google Analytics si no fem molt ús d’aquesta eina de Google … podem prescindir de la informació que ens ofereix reduint el codi millorem la velocitat de càrrega del lloc web perquè no hi ha d’accedir al web de Google Analytics a cercar cap script ni php i el més important en la meva opinió: si traiem la càrrega d’Analytics també podem treure tota aquesta part de la web que s’encarrega d’informar l’usuari de les galetes i processar si accepta o no processar si no les accepta i realment aquesta part de codi és força gran si no es fa realment ús de Google Analitics recomano encaridament prescindir d’aquestes estadístiques que alenteixen la càrrega i afegeixen codi respecte al text, a més de realitzar peticions a servidors externs (a google-analytics.com)
Cal recordar que si fem servir Google Analytics i no informem als usuaris donant-los la possibilitat de rebutjar aquesta galeta podem ser demandats per un usuari i per tant hem de tenir una part de codi que implementa la funció amb un missatge emergent o al peu de la web informant que la web utilitza cookies i que han de acceptar-perquè s’utilitzin en el seu ordinador.
¿QUÈ TREURE?
EL CODI
Hi ha moltes funcions i eines a les que realment no traiem partit i que ens perjudiquen més que beneficiar. Si la pàgina web que teniu està creada amb WordPress podem treure plugins que no utilitzem com ara els de “Compartir en xarxes socials” i que cada un comparteixi entrant a la seva xarxa social i enganxant la URL o podem des-instal·lar el plugin de Jetpack que treu molt codi i diverses peticions al servidor de WordPress.
Existeixen molts altres CMS com Drupal que utilitza mòduls o Magento, Prestashop, etc … i tots utilitzen petites eines o extensions per oferir més funcions a la plataforma principal i segur que hi ha alguna cosa que puguem treure per millorar, no tot consisteix a sumar i sumar com bojos.
Cal crear amb cap i poc a poc, la comoditat és moltes vegades contraproduent.
LES IMATGES
Diuen que el contingut és el rei i diuen bé però no tot consisteix a crear un document amb unes paraules mínimes i pujar un parell de fotos o un vídeo, però no podem pujar les fotos tal com està perquè podem passar-nos de mida (tant en dimensions com en qualitat i com a conseqüència “sumem” pes) pujant una imatge tal qual l’obtenim ocuparà més del necessari i tota la feina feta eliminant codi i funcions per millorar la velocitat serviria de poc. Si pugem una imatge que ocuparà en pantalla no més de 10cm aprox no podem pujar una foto amb una resolució de 1920×1080 que malgrat 800Kb perquè podria pesar més aquesta imatge que la resta de la pàgina web. ¿Que hem de fer? Optimitzar-Com? Reduint la resolució, la qualitat de la imatge o totes dues. Per optimitzar una imatge de 1920×1080 que ocuparà no més de mitja pantalla en un web és més que suficient una resolució de 1024×768 o de 800×600, i podem reduir la qualitat a un 65 o un 70% aconseguint un arxiu de bona qualitat per a un lloc web amb un pes de menys de 100Kb ‘un 700% menys!
Està clar que si vam crear una web on venem fotos de molta qualitat no podem optimitzar-les però en un web estàndard una foto a pantalla completa no hauria de superar els 200Kb de mida, 0.2Mb aprox.
Reduir pes de les imatges per augmentar la velocitat de càrrega i millorar el SEO
Una altra forma de restar per sumar en aquest cas reduïm qualitat per millorar en velocitat de càrrega i com a conseqüència directa també millorem l’experiència de l’usuari (immediata) i els resultats de posicionament (a mig termini).
Podem optimitzar la imatges amb un programa molt semblant a Photoshop però gratuït anomenat Gimp de codi lliure amb llicència GNU que existeix tant per a Linux com per a Windows i Mac, que podeu descarregar des del seu web oficial totalment gratis i utilitzar-lo tant com vulgueu fins i tot sent una empresa .
Al meu entendre Gimp només va un any per darrere de Photoshop i val la pena donar suport als programes i plataformes de codi lliure, sobretot si estan tan a prop de la seva competència directa de pagament com és aquest cas
L’enllaç per anar a la pàgina de descàrregues oficial de Gimp està més baix
Descarregar Gimp
Nota addicional:
Per això el títol de l’article és Restar, per poder sumar, restar en una mínima qualitat d’imatge que suposa una gran millora i optimitzar el codi traient funcions i elements innecessaris (o de poc ús) per poder sumar en posicionament millorant la velocitat de càrrega , la relació text-codi i l’experiència de l’usuari ja que el web carregarà més ràpid i hi haurà menys abandonaments; “Diuen” que si un lloc web triga més de 2 o 3 segons a carregar l’usuari tanca el lloc i busca un altre … si és cert … no l’hi posem tan fàcil.
Comentaris recents